Minecraft 10 jaar map gids

An (outdated) English version can be found by clicking here

Minecraft is op 17 mei 2019 10 jaar oud geworden. Daarom heeft Mojang Studios/Microsoft een minecraft map uitgebracht vol met puzzels, minigames en dingen over Minecraft. Deze map is gratis te verkrijgen op de Marketplace op alle devices met uitzondering van de Java Edition Op Java Edition kan je hem bij deze link downloaden (Op de officiële Minecraft website).

Als je voor het eerst de wereld opstart spawn je bij een piramide, loop hier naar binnen en je vind een Minecart. Stap in de Minecart voor een nostalgisch ritje. Eenmaal uitgestapt bevind je je voor een gesloten redstone deur, deze deur leid naar ‘The Vault’. Om ‘The Vault’ te openen moet je een code invoeren, deze code kan je vinden in een boekje genaamd ‘The Vault’ in een Chest voor de deur. De code is: 170509. links en rechts van de Chest staan Buttons met Signs daarboven, op die Signs staan de nummers voor de code. Als je de code goed hebt ingevoerd zal ‘The Vault’ deur openen. Eenmaal in ‘The Vault’ kan je elk block in de game vinden, samen met een korte uitleg over het block. Aan alle 4 de hoofduitgangen van ‘The Vault’ zit een puzzel naar een nieuw onderdeel van de map.

The Biomedomes
Om het onderdeel ‘The Biomedomes’ te betreden moet je eerst een parkour halen, er zijn telkens 4 platformen per rij, maar je kan er maar op een aantal staan. Voor dit parkour staat een Chest met een boek waarin staat aangegeven op welke platformen je wel en niet kan staan, of kijk bij onderstaande afbeelding. De rode kruizen zijn platformen waar je niet veilig op kan staan.

Afbeelding 1. De rode kruizen geven aan waar je niet kan springen.

In ‘The Biomedomes’ zelf moet je een aantal voorwerpen vinden en deze breken met de Diamond Shovel die je in een Chest vind. Hieronder vind je een lijst met alle voorwerpen en de coördinaten van deze voorwerpen (Deze coördinaten zijn van de PC versie van Minecraft, ik weet niet of ze hetzelfde zijn op andere versies, maar dat denk ik wel):

  • Poppy: 2885 110 5802
  • Dandelion: 2886 110 5802
  • Melon Slice: 2915 110 5760
  • Carrot: 2878 109 5782
  • Lily Pad: 2899 109 5807
  • Beetroot: 2899 110 5789
  • Nether Wart: 2942 50 5788 (Spring hiervoor in de fontein)
  • Red Mushroom: 2826 111 5765 (Breek een Red Mushroom Block, het dropt niet altijd een Mushroom)
  • Chorus Fruit: 2839 36 5774 (Spring hiervoor in de fontein)
  • Rose Bush: 2810 99 5857
Als je al deze voorwerpen hebt gevonden zullen ze automatisch verschijnen bij waar je de schep hebt gevonden, er zal dan ook rechts een Chest komen te staan met een Diamond Sword er in (Als je op andere versies dan PC speelt een speciaal zwaard)
 
The Academy
Om ‘The Academy’ te betreden moet je eerst een puzzel oplossen, er staat tekst in het Galactische Alfabet (Hetzelfde alfabet wat word gebruikt voor Enchantment Tables), in een Chest voor de puzzel zit een boek geschreven door Herobrine met daarin het Galactische Alfabet (Werkt niet op PC). Met dit boek moet je de codes in het grote boek ontcijferen (Te zien door op de Button te drukken), als je dit vertaalt staat er op de linker pagina:
‘i have a spine
front and
back but
bones and
teeth are
what i
lack’
En op de rechter pagina:
‘on me you
can write
your name
but first
craft me
with 3
sugar-
cane’
Hiermee bedoelen ze het Book en de Paper, haal de hendels om bij deze 2 items en je hebt toegang tot ‘The Academy’
 
Eenmaal binnen is er nog een puzzel, hier moet je de pijlen goed plaatsen zodat de robot naar het einde van het doolhof kan gaan. Voor de oplossing zie afbeelding 2
 
Afbeelding 2. De groene pijlen moeten de juiste richting op wijzen

Op de PC versie zien de groene pijlen er anders uit doordat er geen Resource Pack is, voor de oplossing op de PC versie klik hier.

The Mob Gardens
Om ‘The Mob Gardens’ te betreden moet je weer een puzzel oplossen, in een Chest voor de puzzel ligt een Book met 3 raadsels er op, dit zijn 3 verschillende mobs, namelijk: Parrot, Creeper en Enderman.

Je moet de eieren van deze 3 mobs vinden en er in klimmen om de levers over te halen. Zie afbeelding 3 voor de eieren die je moet vinden.

Afbeelding 3. De omcirkelde eieren bevatten de levers om naar 'The Mob Gardens' te gaan

Er zijn voor de rest geen puzzels meer in ‘The Mob Gardens’ zelf, maar hier vind je alle mobs in de game, in één museum.

The Museum of Redstone
Om ‘The Museum of Redstone’ te betreden moet je 10 hendels omhalen. Als je dit hebt gedaan zal de poort naar ‘The Museum of Redstone’ open gaan. Zie afbeelding 4 voor de locaties van de levers.

Afbeelding 4. De omcirkelde torens bevatten een lever die je moet omhalen

Eenmaal binnen in ‘The Museum of Redstone’ zijn er 16 redstone machines die je moet laten werken. Als ze alle 16 aan staan zal je een prijs krijgen.

De namen van de machines in deze gids zijn hetzelfde als de namen van de Books voor de machines:

Lever
Deze is heel simpel, haal de Lever over.

Comparator 1
Stop Coal in de Chest die verbonden staat met de Comparator tot de Redstone Lamp aan gaat.

Comparator 2
Stop 160 Coal (twee en een halve stacks) in de Hopper

Slime Blocks
Haal alle drie de Levers over

AND Gate
Haal beide Levers over

Pressure Plates
Druk op de Button totdat er genoeg Zombies op de Pressure Plates staan zodat de Redstone Lamps aangaan

Comparator 3
Haal de 3e Lever van links over

Comparator 4
Haal de 3e Lever van links over

Button
Schiet op de Wooden Button met een Bow

Light Detector
Klik op de Daylight Sensor zodat die van modus verwisselt

Tripwire
Leg wat Coal op de Tripwire

Locking Repeater
Haal eerst de rechter Lever over (Vanaf de Chest gezien), en daarna de Lever daar achter.

Redstone Torch
Haal de Lever over

Detector Rail
Plaats een Minecart door op de Button te drukken en duw deze bovenop de Detector Rail

T Flip-Flop 1
Druk op de Button

T Flip-Flop 2
Druk een aantal keer op de Button totdat alle 3 de Redstone Lamps aangaan (Wacht ongeveer een seconde tussen het drukken op de Button)

(TIP: Doe de ‘Tripwire’, ‘Pressure Plates’ en de ‘Button’ als laatste, want deze maken gebruik van entities die na een tijdje despawnen)